lördag 9 oktober 2010

Det godaste djur jag avlivat

Första måndagen efter tredje söndagen i september går startskottet för hummerfisket längs med västkusten. Första helgen efter första måndagen efter tredje söndagen i september varje är jag där för att gå långpromenader, elda i vedspisen och framförallt - äta upp hummern.

Vår granne Roger hade som vanligt fiskat upp ett par svarta kräftdjur till oss, närmare bestämt 10 stycken som fick vandra ned i våra kokande grytor. Vi fick dessutom en niohektos hummer i nätet som snällt fick sättas tillbaka. Den hade visserligen kostar runt 720 kronor i Östermalmshallen, men regler - åtminstone fiskeregler - är till för att följas.

Hummer är ganska enkelt egentligen. Koka upp, ta en näve salt per lite vatten, en stor nypa socker och låt koka 7 minuter efter att vattnet har kokat upp igen. Låt de numera röda humrarna svalna i spadet på trappen....och ÄT. Lollo gjorde en magisk citronmajonäs till, och det enda ljudet som hördes under de första fem minutrarna av måltiden var lite spridda sörplanden.

Majo:

1 stort ägg eller 2 äggulor
Saften från en halv citron
Lite salt
En dutt vitpeppar
3 dl raps- eller solrosolja

Se till att allt är rumstempererat, och sen är det bara att sätta igång. Vispa runt gulorna ordentligt medan en trevlig vän droppar i olja, och sedan häller i en fin stråle tills oljan är slut. I med resten. Rosta brödet. Doppa hummern.






Inga kommentarer: