måndag 13 september 2010

Recension: Restaurang Hjerta

I lördags kväll hamnade jag på restaurang Hjerta på Skeppsholmen. Snygg luftig lokal, som ligger i gammal torpedfabrik längs med kajen och har tagit vara på det råa i olika detaljer i inredningen. På toaletten finns det diverse maskindelar, och i taket finns de gamla skenorna kvar för att påminna om historien.

Och maten då? Till förrätt beställer vi in den franska löksoppan, charketuritallrik och kalvbräss. Därtill dricker vi ett ale från Nils Oscar på tapp, som är perfekt upphälld av bartendern. Charketurierna kommer även in med oliver och ost, och är välsmakande och riklig om än inte spektakulär. Löksoppan har bra sting av Gruyereosten, och får väl godkänt. Kalvbrässen serveras med svamp och en syrlig sås på äppelcidervinäger som bryter perfekt mot det feta brässet.

Huvudrätterna är kvällens rikiga höjdare, där allt kommer in i rejäla portioner. Jag åt rödtunga med brynt kräftsmör och sidfläsk. En perfekt smakbrytning med fläsket till fisken, och man får tillräckligt med brynt smör för att stå sig hela kvällen. Piggvaren kommer in tillsammans med en vinaigrette på citron och gräslök - och är kvällens absoluta topp. Perfekt tillagad, och en rejäl bit. Den hemgjorda viltkorven lämnar inte heller någon besviken, även om det tillhörande moset i gjutjärnsform är på gränsen till stabbigt.

Av desserterna testades glass (JA!) och Creme Brulée - mycket bra.

Servicen var lätt svajig. Ibland personlig och engagerad, men ofta långsam och lite osäker. Det tar 20 minuter innan det dyker upp bröd (för övrigt ett fantastiskt bröd!), och att beställa tar en halvtimme. Vinrekommendationerna är bra, men levereras med lite orutin om vad glaset egentligen innehåller.

Trots små missar i servicen är Hjerta ett ställe jag kommer att återkomma till många gånger. Lokalen är snygg, maten fantastisk och servicen kommer säkert bli bättre allteftersom. Förhoppningsvis kan Hjerta och Skeppsholmen med närområde bli ett utflyktsmål för matintresserade Stockholmare eftersom flera av de bästa krogarna, bl.a. B.A.R., Hotell Skeppsholmen, Mathias x2 och Hjerta har lyckats lägga sig inom en kvadratkilometer.

Betyg: 8/10
Pris varmrätt: 190-295 kr

Inga kommentarer: